Прозря ли българският премиер, че по АЕЦ Белене, и по

...
 
Прозря ли българският премиер, че по АЕЦ Белене, и по
Коментари Харесай

АЕЦ „Белене” е ключът към енергийната сигурност на страната

  Прозря ли българският министър председател, че по АЕЦ „ Белене ”, и по „ Южен поток ” е бил употребен от Вашингтон и Брюксел и че послушанието му не е било възнаградено с нищо
 

 

Ако не сте забелязали, щом се появи и най-малката въз­мож­ност да се осъщес­т­вят значими стопански планове с съветско учас­тие, бъл­гар­с­ките русофоби се изп­рищ­ват и започ­ват гласовито да протес­тират.

Така е и в този момент с въз­мож­ността да бъде осъщес­т­вен най-после АЕЦ „ Белене ”. Започ­ват да пеят старите реф­рени, регионът бил сеиз­мичен, нямали сме потребност от нова ядрена  цен­т­рала, оборуд­ването било остаряло, токът, който ще се произ­вежда, ще бъде прекомерно безценен и всякакви други. Но камъчето изплю един политолог, някогашен член на БКП и асис­тент в катедра „ Научен комунизъм “ на Софийски универ­ситет „ Св. Климент Охрид­ски “, който се обърна със вик към Бойко Борисов: „ Ще поз­волим ли да ни поробят още веднъж тези, които унищожиха бъл­гар­с­ката дър­жава и превър­наха забележителна част бъл­гар­с­кия народ в стадо от без­паметно блеещи „ русофили “? “

Да наречеш една забележителна част от бъл­гар­с­кия народ „ без­паметно блеещи „ русофили “ е злос­тна и недос­тойна засегнатост към бъл­гар­с­кия народ. Да заявиш, че учас­тието на Русия в изг­раж­дането на АЕЦ „ Белене ” ще пороби страната ни е елемен­тарно и е нечиста сделка. Ако е по този начин, излиза, че Тур­ция и Унгария, в които се строят съветски нуклеарни цен­т­рали, освен това с съветско финан­сиране, ще бъдат поробени. Или че е поробена Фин­лан­дия, която на 100 % задоволява нуж­дите си от газ от Русия и от ток от двете пос­т­роени от Русия нуклеарни цен­т­рали, като се пред­вижда градеж и на трета. Човек би могъл да отмине тези нелепи твър­дения, в случай че политологът не минаваше за влиятелен, освен това сдобил се и с професор­ско звание. Според този политолог и други като него, нав­ремето Борисов е взел вярно решение да спре плана и той показва общото им мнение като споделя „ Благодарим ти за европейс­кото раз­витие, Бойко ”.

Но дано забележим какви са били  позициите на Бойко Борисов по АЕЦ „ Белене ” през годините, както и тях­ната еволюция.  

След като ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., през май 2010 г. той съобщи, че „ АЕЦ „ Белене ” може да се трансформира в един от най-значимите и огромни планове както на Бал­каните, по този начин и в Европа ”, а през октом­ври същата година, че „ строител­с­т­вото на АЕЦ „ Белене ” e изк­лючително значимо за Бъл­гария ”. Срещу против­ниците на плана — основно политици от дес­ницата, които го нападнаха, че проек­тът щял да ни нап­рави подвластни от Русия, Борисов излезе с кон­т­раар­гументи. На 25 фев­руари 2011 г. той съобщи: „ След­ващият министър председател би тряб­вало да ме запита за какво съм се под­вел под натиска на сините и съм лик­видирал нуклеарната енер­гетика на Бъл­гария! ” А на 24 фев­руари 2011 г. по време на диспути по Стратегията за национална сигур­ност сподели: „ Ако не започ­нем да строим АЕЦ „ Белене ” и се спрат двата реак­тора – V и VI на „ Коз­лодуй ”, с цената на скъпия ток от двете „ Марици ” и с цените на солар­ните и вет­ропар­ковете след 15 години стопанската система на Бъл­гария ще бан­к­рутира ”. 

На 19 март 2011 г. пред бТВ той още веднъж зае твърда позиция: „ Ще строим АЕЦ „ Белене ”, по какъв начин няма да го строим ”. Пак през 2011 г. Бойко Борисов съобщи пред рус­ката аген­ция ИТАР-ТАСС, че строител­с­т­вото на АЕЦ „ Белене “ и на газоп­ровода „ Южен поток ” са изк­лючително значими за Бъл­гария, и че „ от цялото си сърце под­к­репям проекта АЕЦ Белене “. А на въп­рос, съг­ласен ли е цената на цен­т­ралата да е 6,3млрд. евро, както нас­тояват от „ Росатом ”, Борисов отговори: „ А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%? ” В отговор на различен въп­рос, дали страната ще изпадне според, декларира: „ Каква взаимозависимост, когато имаш на ниска цена ток и стопанската система ти работи? ” Премиерът даде за образец V и VI блок в АЕЦ „ Коз­лодуй ”, които са съветски: „ Имат ли въздействие? Нямат. Хар­чим си тока – най-евтин в Европа, и ни е хубаво, и продаваме, и печелим пари ”.

Следователно, преди да спре проекта АЕЦ „ Белене ” Бойко Борисов го е отс­тоявал като значим за енер­гий­ната ни сигур­ност и със съв­сем ясни причини.

В средата на сеп­тем­ври 2010 г. обаче след посещаване на енер­гий­ния минис­тър Трайчо Трай­ков в САЩ се появиха съоб­щения, че американ­с­ката „ Уес­тин­г­хаус ” е изразила готов­ност да учас­тва във всеки нуклеарен план в Бъл­гария. С това стартира изк­лючителен напън от страна на САЩ да измес­тят Русия от бъл­гар­с­кия нуклеарен пазар. На 21 октом­ври 2010 г. американ­с­кият пос­ланик Джеймс Уор­лик съобщи, имайки пред­вид „ Уес­тин­г­хаус ”, че е по-изгодно за Бъл­гария да пос­т­рои нови VII и VIII реак­тори на „ Коз­лодуй ”, откол­кото да строи цен­т­ралата „ Белене ”. На 1 март 2011 г. на среща с Бойко Борисов в Бъл­гария помощ­ник дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Филип Гор­дън раз­вива тезата за необ­ходимостта Бъл­гария да дивер­сифицира енер­гий­ните източ­ници и да понижи зависимостта си от Русия. А на 5 фев­руари 2012 г. на четиричасово посещаване в София долетя дър­жав­ният сек­ретар Хилъри Клин­тън, която пос­тави пред Борисов въп­роса за необ­ходимостта от „ енер­гийна самостоятелност ” на Бъл­гария. Три дни след госпожа Клин­тън в София прис­тига ней­ният специфичен делегат по енер­гий­ните въп­роси за Европа Ричард Мор­нин­г­с­тар, който организира срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плев­нелиев, по време на които прикани Бъл­гария да понижи енер­гий­ната си взаимозависимост от Русия и да дивер­сифицира нуклеарната енер­гетика.

Как се устоява на подобен напън? Още повече, че с изключение на вън­шен има и мощен вът­решен напън от обичайно русофоб­с­ката дес­ница, че и от соб­с­т­вения ти енер­гиен  минис­тър (Трайко Трай­ков), който се обявяваше срещу плана и показваше мнение за това Уес­тин­г­хаус да пос­т­рои нуклеарен реак­тор в Бъл­гария, както и от неговия вицеп­ремиер и минис­тър на финан­сите (Симеон Дян­ков), който по това време съобщи, че няма да даде и стотинка от дър­жав­ния бюджет за плана. От тези и други хора, Борисов беше под­веден, че Уес­тин­г­хаус (която разгласи банкрут предходната година) може да ни реши проб­лема с нуклеарните ни реак­тори и че може да не платим на „ Атом­ремон­т­с­т­рой ” поръчаното оборуд­ване и да спечелим арбит­раж­ното дело в Париж  („ Ние сме посочили, че не се плашим от рус­наците, нито от енер­гийни колоси. Ако би трябвало отново ще ги пляс­каме ”- Симеон Дян­ков).

Борисов нямаше даже под­к­репата на издиг­натия от него президент Росен Плев­нелиев, който беше също срещу плана, и от вън­ш­ния си минис­тър Николай Младенов. Ричард Мор­нин­г­с­тар написа в грама до Хилари Клин­тън на 28 март 2012 г., един ден преди официал­ното прекъсване на плана: „ Бих желал да ви известя, че доскоро получих обаж­дане от вън­ш­ния минис­тър на Бъл­гария Младенов, който ме извести за решението на Бъл­гария да спре нуклеарния проект АЕЦ  “Белене ”, изг­раж­дан съв­мес­тно с Русия. Това бе съществена тематика на обсъж­дане по време на вашето посещаване в София. Бъл­гария ще добие един изцяло изг­раден реак­тор, който ще бъде прех­вър­лен в АЕЦ  “Коз­лодуй ”. Уес­тин­г­хаус раз­говаря с бъл­гарите за дейс­т­вия към плана “Коз­лодуй ”, изпол­з­вайки рус­кия реак­тор ”.

Какво угод­ническо прес­тараване!

Бойко Борисов от време на време може и да е доверчив, само че не е и малоумен. След като му пробут­ваха и го обработ­ваха за Уес­тин­г­хаус с обещания за финан­сиране на някаква сякаш заин­тересована огромна американ­ска финан­сова инс­титуция — Ексим­банк, той най-сетне раз­бра, че са го пращали за зелен хай­вер. Бъл­гар­с­кият министър председател прозря, че по АЕЦ „ Белене ”, и по „ Южен поток ” е бил изпол­з­ван от Вашин­г­тон и Брюк­сел и че пос­лушанието му не е било въз­наг­радено с нищо във връзка с обезпечаване на енер­гий­ната сигур­ност на страната. Че е без­раз­съдно да не се изпол­з­ват сер­тифицирана площадка и дос­тавените реак­тори и да се инкасира по този метод загуба от над 3 млрд. лева И че градежът на втората нуклеарна цен­т­рала не може да стане без учас­тието на рус­ката страна като произ­водител на реак­торите и съпът­с­т­ващото оборуд­ване. Именно здравият разсъдък го под­тикна да отиде в Мос­ква и да потърси съв­мес­тно преференциално решение на този главоболен  проб­лем. За това, въпреки и закъс­няло решение, може дейс­т­вително да бъде поз­д­равен.

Вижда се, че той към този момент не се притес­нява от вън­шен напън, както и от мнението на русофобите от дес­ницата. Сър­бал им е попарата, не желае да ги чува и дори им лиши правото да се назовават дес­ница. „ Ние сме  дес­ницата — ГЕРБ, ясна, приз­ната, тъй че парчета, които не съумяха да влез­нат в пар­ламента, биейки се какъв да е водач там, не бих желал да комен­тирам… ”. Така той комен­тира хилавия митинг срещу АЕЦ  “Белене ”, проведен от “Демок­ратична Бъл­гария ”.

Антон Гицов

От „ Епицен­тър ”
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР